50 godina karijere: Izložba čuvenog fotografa Jadrana Lazića u galeriji Arte

Ispred njegovog objektiva od 1971. godine stajali su mnogi, ali holivudske zvezde su postale vremenom ono po čemu se Jadran Lazić proslavio. Sada, od 22. septembra do 2. oktobra, Beograd ima priliku da pogleda šta je sve Lazić ovekovečio tokom 50 godina duge karijere na izložbi u prestoničkoj galeriji Arte (Andrićev venac 12). 

Iako njegova fotografska karijera obuhvata i druge teme kojima se bavio naročito na početku karijere, na izložbi će biti prestavljena selekcija od oko 70 fotografija na kojima su u najvećem broju poznate ličnosti, zvezde svetskog džet-seta i državnici koje je fotografisao Lazić.

Samo neki od njih su Šarlot Rempling, Rakel Velč, Robert de Niro, Entoni Kvin, Dejvid Bouvi, Džodi Foster, Marlon Brando, Sofija Loren, Kirk Daglas, Majkl Daglas, Pol Makartni, Pele, Orson Vels, Džejn Birkin, Elizabet Tejlor, Grejs Džouns, Džoni Dep…

Ričard Gir
Džodi Foster
Grejs Džouns
Bridžit Nilsen
Džejn Birkin

Jadran Lazić je fotografsku karijeru započeo u Hrvatskoj pre 50 godina gde se istakao kao autor koji je fotografisao fudbalere, pre svega splitskog Hajduka, junake svog zavičajnoga grada, kao i domaće filmske i pozorišne glumce.

Krenuo je ambiciozno u Pariz strašću fotografa koji želi više. Od 1987. Jadran Lazić živi u Los Anđelesu. Godine rada, veliki broj naslovnih strana u renomiranim svetskim magazinima, mnoge poznate ličnosti koje je tokom svoje bogate i uzbudljive karijere Jadran Lazić uspeo da fotografiše, stalo je u monografiju “Jadran Lazić – 50 godina fotografije”,  luksuzno izdanje, koju će autor predstaviti beogradskoj publici.

Ova knjiga je važan umetnikov projekt jer je svojevrsna istorija mas-medija uokvirena osnovnim političkim aktuelnostima; dolazak Homeinija na vlast, Kisindžerova diplomatija, iransko-irački rat, sahrana Leonida Brežnjeva, buđenje Palestine, otmice i ucene… Uz intervjue i zanimljive anegdote o nastanku pojedinih fotografija, susrete i razgovore sa čuvenim osobama, uz razne male smicalice kojim se Lazić koristio da odradi svoj nimalo lak fotoreporterski zadatak, knjiga predstavlja zaokruženu celinu jednog prošlog vremena.

Fotografije: Jadran Lazić

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Pročitajte još

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *