Geometrijske apstrakcije, samostalna izložba Mine Milosavljević

Izložba crteža i slika “Geometrijske apstrakcije” Mine Milosavljević, čiji je predmet istraživanje u geometrijskoj apstrakciji otvorena je do poslednjeg dana jula u Maloj galeriji ULUPUDS-a u Beogradu.

Polazna tačka za istraživanje geometrijske forme potiče iz tajanstvenih geometrijskih prikaza prisutnih u narodnoj umetnosti i rukotvorinama, svojevrsnih prastarih folklornih simbola korišćenih u težnji da se prikažu i u svesti osvoje pradrevni fenomeni univerzalne interakcije muškog i ženskog principa. U geometrijskom prikazu se naslućuje osovina koja spaja i razdvaja ove vanvremene principe, rotirajući ih u paralelnoj i simetričnoj ritmičnosti i ponavljanju. Tajna postojanja, prapostanka i održanja sažeta u apstraktnu strukturu koja generiše iluziju kretanja u večnom metafizičkom prostoru.

Od ove polazne tačke forma se oslobađa u različitim pravcima, sve do konačnog redukovanja u minimalističkoj apstrakciji.

Forme su dovedene do krajnje jednostavnosti i lako se zaokružuju u perceptivnom polju, međutim ostaju otvorene na nivou značenja. Stvara se istovremeni osećaj i jasnoće i enigmatičnosti. Podsećaju da je svet veći i neotkriveniji nego što nam se čini. U očiglednom je sadržano i sve ono nepoznato.

Mina Milosavljević je do sada izlagala svoje radove na više od 30 grupnih izložbi, a 2018. je imala i samostalnu izložbu u Smederevskoj Palanci.
 
 
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Pročitajte još

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *