Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Kad se spoje umetnost i nauka: Ekološki problemi u fokusu festivala Pozorište čuda

Prve novembarske dane otpočinjemo najavom “Pozorišta čuda”, festivala koji na nesvakidašnji način spaja umetnost i nauku. Ovaj festival u organizaciji Laboratorije interaktivnih umetnosti Fakulteta dramskih umetnosti (FDU), održaće se upravo u prostorijama ove institucije i trajaće od 3. do 5. novembra.
 
U fokusu ovogodišnjeg festivala su goruće svetske teme – od klimatske krize, prekod ekoloških problema do medijske manipulacije, koje će biti obrađene na posve kreativan i originalan način.
 
Glavni program festivala čine inovativni pozorišni formatiartscience produkcije i augmented lectures, proširena naučno-umetnička predavanja koja na zanimljiv način, kroz format scenskog izvođenja, prikazuju najnovija dostignuća iz polja nauke.
 

Program festivala

Prvog dana festivala na sceni “Mata Milošević” u 16.30h na FDU održaće se performans Tačka je ono što nema delova, u produkciji Centra za promociju nauke i Stanica – Servisa za savremeni ples, a zatim od 17.20h i panel diskusija o samom izvođenju.
 
Potom, u velikoj bioskopskoj sali na FDU od 20.30h se održava predavanje Samo jedan, u kome street art umetnica Aleksandra Petković TKV (o kojoj ste već imali priliku da čitate na Brana’s divine World) i klimatolog dr Vladimir Đurđević zajedničkim snagama ukazuju na aktuelan problem klimatske krize.
 
Drugog dana festivala, u velikoj bioskopskoj sali FDU s početkom u 19h  biće izvedena predstava alSham Epilog u produkciji Laboratorije interaktivnih umetnosti FDU. Rađena po scenariju i režiji Mirka Stojkovića, ova predstava nas podstiče na kritičko promišljanje medijskih sadržaja i manipulacija kojima smo svakodnevno izloženi.
 
Istog dana, od 20.30h  na sceni “Mata Milošević” na FDU održava se predavanje Superkondenzatori: potencijal za promene, autorskog tima koji čine Petar Laušević, Lara Popović i Marija Šumarac. Kroz njihov rad saznaćemo koja su to najnovija naučna otkrića u domenu skladištenja energije koja mogu biti naša budućnost.
Treći dan festivala rezervisan je za scensko izvođenje projekta Neću više -mama u režiji Ive Olujić na sceni “Mata Milošević” od 20h.
 
Ovom izvedbom se skreće pažnja na ekološka pitanja i govori o važnosti očuvanja životne sredine na način na koji mladi ovaj problem percipiraju. Izvođenje Neću više – mama je deo globalne akcije Climate Change Theatre Action.
 
Nakon izvođenja uslediće i panel diskusija pod nazivom Dajmo sebi šansu – mladi i klimatske promene, na kojoj će mladi ekološki aktivisti izneti svoje stavove po ovom pitanju.
 
Svi programi u okviru festivala su besplatni, ali je usled ograničenih kapaciteta neophodna prijava ovde.

Festival se organizuje u okviru dvogodišnjeg međunarodnog projekta CURIOUS (Culture as a Unique Resource to Inspire, Outreach and Understand Science), koji se zajedno sa partnerima iz Italije, Bugarske i Belgije, realizuje uz podršku Kreativne Evrope i Ministarstva kulture RS i Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu.