KROKODILov književni festival od 26. do 29. avgusta na tri lokacije u Beogradu

Trinaesto izdanje književnog festivala KROKODIL održaće se u Beogradu od 26. do 29. avgusta pod simboličnim nazivom BORDERS VS. FRONTIERS.
 
U okviru četiri festivalska dana (četvrtak, petak, subota i nedelja) na amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije, u Centru za kulturnu dekontaminaciju i u Jugoslovenskoj kinoteci biće predstavljena vrhunska selekcija domaćih, regionalnih i stranih pisaca. Smenjivaće se čitanja, razgovori, sofa intervjui, susreti s novinarima i publikom, potpisivanja knjiga, tribinski programi, debate, promocije, online uključenja, video projekcije i konferencije.
 
Svi festivalski programi biće besplatni za prisutnu publiku i otvoreni za javnost a prisutni će biti pozvani da simboličnom donacijom u vidu novčanog priloga podrže održavanje programa ovogodišnjeg festivala. 

Sa druge strane, online praćenje večernjeg programa ispred Muzeja Jugoslavije biće moguće uz kupovinu online karte putem internet platforme entrio.si. Sa kupljenim kartama za online program, snimak sve tri večeri moći će da se pogleda do 1. septembra.

Svečano otvaranje festivala zakazano je za četvrtak 26. avgust u 20 sati na amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije kada će se dvojica pisaca koji svakako spadaju među najznačajnije britanske i globalne autore današnjice – Irvin Velš i Hanif Kurejši – predstaviti publici u razgovoru s voditeljima programa Mimom Simić i Galebom Nikačevićem ali i čitanjem izvoda iz svoje prozne produkcije.

Razgovor će se voditi na engleskom jeziku, a simultani prevod će biti obezbeđen.

Druge večeri festivala, u petak, 27. avgusta od 20 sati, na istom mestu, publici festivala predstaviće se Igor Štiks, Ognjenka Lakićević, Ana Miloš, Damir Karakaš i Elvedin Nezirović. Putem online uključenja u programu će učestvovati i Aleksandar Hemon direktno iz Prinstona, SAD. 

Poseban segment ove večeri biće posvećen sećanju na tragično preminulog i izuzetno voljenog pisca Bekima Sejranovića.

Izvode iz Sejranovićevog dela čitaće glumac Leon Lučev dok će u razgovoru s Vladimirom Arsenijevićem o Bekimu, njegovom liku i delu, govoriti izdavač Ivan Bevc i prozna autorka i pesnikinja Milica Vučković.

Treće večeri festivala, u subotu 28. avgusta od 20 sati na Amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije predstaviće se Dragan Markovina, Ivana Bodrožić, Katarina Mitrović, Kristian Novak, Semezdin Mehmedinović i Saša Stanišić koji će učestvovati putem online uključenja iz Hamburga u Nemačkoj.

Ove večeri, u kratkom razgovoru, istoričari Tvrtko Jakovina, Dubravka Stojanović, Ruža Fotiadis kao i pisac Semezdin Mehmedinović najaviće konferenciju Histoire pour la liberté koja u nedelju zatvara ovogodišnji festival KROKODIL.

Debatni program
 
I ove godine u okviru KROKODILovog Debatnog programa biće organizovane tribine, panel diskusije i okrugli stolovi na kojima će u fokusu biti najaktuelnije društveno-političke teme iz perspektive kulture. Debatni program održaće se u subotu 28. avgusta od 11 sati i nedelju 29.avgusta od 12 sati u Centru za kulturnu dekontaminaciju (Birčaninova 21) i moći će besplatno da se prati putem YouTube kanala Krokodil.
 
U subotu 28. avgusta od 11 sati Debatni program biće otvoren predstavljanjem projekta Objedinjujuća snaga različitosti: evropska književnost kroz vreme, žanrove i jezike izdavačke kuće IPC Media. Autori i prevodioci koji su učestvovali u ovom projektu dotaći će se dijahronog sagledavanja raznolikosti evropskih jezika i žanrovske razuđenosti evropskih književnih tradicija, kao i doprinosa srpske i regionalne književne scene polifoniji i polimorfiji evropskih literarnih glasova.
 
Nakon ovog programa, sledi debata Borders vs Frontiers u kojoj će pored učesnika gore pomenutog projekta, dobitnika evropske nagrade za književnost Darka Tuševljakovića i poljskog pisca, ilustratora i dizajnera Marćina Vihe učestvovati i albanska autorka, prevoditeljka, novinarka i radnica u kulturi Milena Seljimi.
U nedelju 29. avgusta od 12 sati održaće se regionalna panel diskusija u okviru projekta Better Together na kojoj će se okupiti veliki broj predstavnika organizacija iz nevladinog sektora zemalja regiona zapadnog Balkana (Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija i Kosovo) i Evropske unije (Hrvatska, Slovenija, Bugarska i Rumunija) u diskusiji o načinu na koji su državne institucije odgovorile na pandemiju u odnosu na nevladin sektor, a pogotovo u odnosu na organizacije iz domena kulture i kreativnih industrija. Razgovaraće se i o pregovaračkim sposobnostima i kapacitetima ovih organizacija u vanrednim okolnostima.
 
Četvrto i završno veče trinaestog festivala KROKODIL održaće se u nedelju 29. avgusta od 18 sati u Jugoslovenskoj kinoteci. Tokom ove večeri predstaviće se poslednje izdanje edicije Zajednička čitaonica pod naslovom “Mladost”, kao i integralno izdanje koje obuhvata svih devet knjiga ove edicije koje će do tada biti objavljene. U razgovoru će učestvovati urednici Zajedničke čitaonice Vladimir Arsenijević i Igor Štiks, kao i neki od autora koji su svojim esejima doprineli ovom projektu.

Od 19 sati ovogodišnji festival KROKODIL zatvoriće konferencija Histoire pour la liberté na kojoj će učesnici razgovarati o odgovornosti istoričara i neistoričara za kreiranje istorijskih narativa i politiku sećanja. U razgovoru će učestvovati: Ivana Bodrožić, Igor Štiks, Semezdin Mehmedinović, Damir Agičić, Husnija Kamberović, Tomas Šad, Milivoj Bešlin. Razgovor će moderirati Dragan Markovina i Tvrtko Jakovina.