Multimedijalna izložba: Priče iza gradova | Novi Sad, Rijeka, Temišvar

U četvrtak, 3. juna, od 19.00 časova moći ćete da pogledate Multimedijalnu izložbu “Priče iza gradova” (Novi Sad, Rijeka, Temišvar). Izložba će biti prikazana na tri lokacije u Petrovaradinu i to u Kreativnom centru “Prostor” (Beogradska 11), u Beogradskoj 10 iznad Multi-Tarta i u Spomen kući Bana Jelačića. Svi su dobrodošli, a ulaz je besplatan. “Priče iza gradova” je deo evropskog projekta “Stories Behind Cities” koji organizuju Umetnička asocijacija “Inbox”, organizacija “Prostor Plus” iz Rijeke, “FiTT” iz Rumunije i “MeltingPro” iz Rima uz podršku Evropske komisije.

Izložba se zasniva na pojmu priče u prvi plan stavljajući neispričane priče o ova tri grada. Njihovi motivi se međusobno prepliću, suočavaju i povezuju i tako grade jednu novu priču, koja bi kao deo imaginarnog sveta gradila i jedan novi prostor – četvrti grad čije temelje i cigle sačinjavaju upravo ove priče. Putujući kroz složene slojeve istorije ovih gradova istoričari, istoričari umetnosti i novinari, koji su gradili izložbu, u proces prikupljanja i pisanja priča uključili su podatke iz postojeće literature, arhivskih i novinskih izvora, kao i autentične priče iz svakodnevnog života stanovnika. Neke priče govore o prostorima, događajima i pojavama, a neke o ličnostima koje su obeležile ove gradove i život njihovih stanovnika.

Organizatori o izložbi navode: “Otvarajući time percepciju ka potencijalima kreativne reinterpretacije teksta, ovim konceptom smo dopustili sebi da odemo i korak dalje – ka nepostojećem, novom, četvrtom gradu, koji je istovremeno i imaginaran i zasnovan na napisanim pričama. Trajno ih pozicionirajući u granično područje između imaginarnog i stvarnog, nadamo se da će prostorni konstrukti predstavljeni kroz ovu izložbu tek istinski početi da žive i da se transformišu kroz svoju publiku.