Najavljena Regionalna konferencija posvećena jačanju uloge žena u promociji mira, pomirenja i saradnje na Zapadnom Balkanu

Koliko je važno jačanje uloge žena u promociji mira, pomirenja i saradnje na Zapadnom Balkanu, saznaćemo iz prve ruke tokom Regionalne konferencije posvećene ovoj temi koja se održava od 27. do 30. maja u hotelu Palmon Bay u Igalu u Crnoj Gori.

Ovu Konferenciju zajednički organizuju partnerske organizacije: Centar za podršku lokalnom i regionalnom razvoju (CeP) iz Herceg Novog, Centar za biopolitičku edukaciju “BIOPOLIS” i Udruženje “LIGHT” iz Srbije i Centar za psihološku podršku SENSUS iz Bosne i Hercegovine, pod pokroviteljstvom regionalne inicijative Fond za zapadni Balkan.

Konferencija je nastala iz pokušaja da se uloga žene u regionu učini vidljivom kroz zajednički rad pomenute četiri organizacije iz regiona i kroz učešće brojnih ženskih inicijativa, organizacija, neformalnih grupa kao i predstavnica institucija, ali i žena sa sela i iz malih gradova. U susretu žena različitih profesija biće objedinjene mnogostruke uloge žene, te istaknuto koliko je ženski, često nevidljivi, rad osnov ne samo mira već svakodnevnog funkcionisanja i saradnji društava Zapadnog Balkana.

Na današnjoj konferenciji za novinare kojom je najavljen niz zajedničkih aktivnosti tokom Konferencije govorile su:

  • Gordana Krcunović, direktorka JUK Herceg Fest
  • Branka Mračević, organizatorka Konferencije ”Jačanje uloge žena u promociji mira, pomirenja i saradnje na Zapadnom Balkanu”
  • Marija Ratković, teoretičarka i književnica
  • Milena Đergović, ko-organizatorka i PR Konferencije ”Jačanje uloge žena u promociji mira, pomirenja i saradnje na Zapadnom Balkanu”

 

Program Konferencije je veoma raznolik i bogat, te ga u nastavku delimo sa vama.

U četvrtak, 27. maja u 19.30 u paviljonu Gradske muzike prikazaće se deo izložbe Istorija koje nema”, a koju je pripremila NVO “Expeditio” u saradnji sa NVO “Anima” iz Kotora. Izložba je posvećena ženama koje su živele u Boki Kotorskoj i uticale na živote onih koji su ih poznavali.

Dnevni program konferencije koji se održava u hotelu Palmon Bay, počinje u petak u 10.00 časova uvodnim obraćanjem Gordane Krcunović, direktorke Javne ustanove kulture “Herceg fest” uz čiju podršku će se organizovati izložbe, promocije knjiga ženskih autorki iz regiona, te radionice za mlade. Važnost teme regionalnih saradnji istaći će i Nikolina Karanikić, sekretarka generalnog direktorata za multilateralne poslove Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore i Dafina Beqiri iz Fonda za zapadni Balkan, koji je podržao realizaciju konferencije.

Radni program konferencije otvoriće predavanje dr Dijane Vučković sa Filozofskog fakulteta u Nikšiću o uticaju bajki na razvoj i percepciju rodnih uloga u stvarnosti i prof. dr Danijele Majstorović sa Odsjeka za anglistiku Filološkog fakulteta u Banjoj Luci o odlivu mozgova, migracijama i odnosima centra i periferije i u regionu i u svetu. U razgovoru sa Milenom Đergović predstaviće se Ivana Pandurević i Mirjana Kostić, gardistkinje Vojske Crne Gore, kao žene u “muškim” profesijama, te i Kristina Bačić, prva pilotkinja u vazduhoplovstvu Crne Gore.

Popodnevni program obeležiće radionica pisanja proze koju će voditi pesnikinja Radmila Petrović. Radionica će se održati u kući Iva Andrića i biće otvorena za sve mlade. Takođe, u subotu popodne, biće organizovana radionica medijske pismenosti pod vođstvom Centra za biopolitičku edukaciju uz saradnju grupe Novinarke protiv nasilja. Svi zainteresovani mladi se mogu prijaviti na obe radionice putem mejla: WB.strong.women@gmail.com.

U kući Iva Andrića biće održane dve književne večeri posvećene ženskom književnom stvaralaštvu u poeziji i prozi. U petak 28. maja u 20 časova predstaviće se Radmila Petrović i to zbirkom pesama “Moja mama zna šta se dešava u gradovima”. U subotu 29. maja na istom mestu govoriće Ana Pejović koosnivačica regionalnog književnog festivala i rezidencijalnog programa “Krokodil”, te dugogodišnja urednica izdavačkih kuća širom regiona, Jelena Nidžović ispred izdavačke kuće “Kontrast izdavaštvo” i Marija Ratković autorka romana “Ispod majice”. Tema je drugo izdanje ovog romana i žensko književno stvaralaštvo, ali i čitalaštvo koje je u ekspanziji širom post-jugoslovenskog prostora.

Tokom pratećeg programa u Galeriji “Josi Bepo Benković” kroz digitalnu izložbu “Ženski zatvor – hotel Sloboda”, te radom “Stimmung” sa izložbe “At second glance” Austrijskog kulturnog foruma koji objedinjuje video-umetnost i performans, predstaviće se mlade umetnice iz Beograda Marina Marković i Ivana Ivković. Posebno će biti predstavljen rad Selme Selman iz Bihaća, umetnice koja u svom radu ističe važnost borbe protiv predrasuda i posebno se zalaže za obrazovanja žena kao ključnog za osnaživanje romskih devojčica širom sveta.

U subotu, dnevni program konferencije počinje temom učešća žena u političkom životu zemalja Zapadnog Balkana. Putem uporedne analize o ovoj temi će govoriti Nataša Gligorijević iz Centra za održivi razvoj Srbije, a pitanja participacije mladih u društvu, te bezbednosti Zapadnog Balkana, otvoriće Jan Zlatan Kulenović, programski direktor Regionalne kancelarije za saradnju mladih, RYCO iz Tirane.

U intenzivnom programu predstaviće se BEFEM feministički kulturni centar iz Srbije – temom ženskih prostora i prisustva u medijima. Formalni konferencijski program u subotu završava se predavanjem o važnosti porodične kulture, a psihoterapeutkinja Edna Haznadarević iz Centra Sensus iz Mostara govoriće o uverenjima, vrednostima i očekivanjima od žena sa posebnim osvrtom na doba svetske pandemije.

Poslednji dan konferencije otvoriće Milana Zarić, harfistkinja Beogradske filharmonije i koautorka kulturnog programa Nezavisne kulturne scene Srbije. Iz Bujanovca dolazi Teodora Stojilković studentkinja međunarodnih odnosa na prestižnoj školi SciencesPo u Reimsu koja će govoriti o borbi mladih protiv etnički podeljenih škola i neformalnom obrazovanju kao ključu koji otvara vrata sveta.