No Borders Orchestra omogućio LIVE prenos koncerta iz Muzeja Jugoslavije

Završnicu svoje turneje “No Return to Normality” simfonijski orkestar No Borders Orchestra imaće sutra, 23. oktobra u 20 časova u Muzeju Jugoslavije u Beogradu. A kako su karte “planule” u nekoliko dana, orkestar je odlučio da obraduje publiku live prenosom koncerta na svom YouTube kanalu.

Ovom turnejom, muzičari postavljaju pitanje želimo li da se vratimo u stanje pre pandemije i žele da podstaknu ljude da razmisle o vremenu nakon pandemije, na šta ukazuje i naziv turneje – “No Return to Normality”. Upravo zbog toga, sve kompozicije u okviru repertoara na ovoj turneji odražavaju transformaciju. Orkestar muzikom šalje poziv svima da je promena neophodna.

Koncert u Muzeju Jugoslavije otvara jedno od najznačajnijih dela američke minimalističke muzike 20-og veka, kompozicija “Shaker Loops” kompozitora Džona Adamsa. Program uključuje  i kompozicije Maksa Rihtera “Vivaldi recompsed” u kojoj kao solista nastupa Vladimir Kostov, violinista i koncert majstor Makedonske filharmonije. Na programu je i “Metamorphosen” Riharda Štrausa.

Orkestar u Beograd dolazi nakon nastupa u Rijeci, Zagrebu, Sarajevu, Mariboru i Novoj Gorici.

“Divno je da smo posle dve godine ponovo u Beogradu. Nadamo se da ćete osetiti makar delić magije koja se na svim No Borders Orchestra koncertima ostvari između muzičara i publike”, poručio je Premil Petrović, umetnički direktor i dirigent orkestra.

Foto: Karlo Cargonja

No Borders Orchestra je ansambl u kojem sviraju najbolji profesionalni muzičari sa prostora bivše Jugoslavije. Svojim delovanjem, pored vrhunskog umetničkog dometa o čemu svedoči izdanje za Universal Music pod etiketom Deutsche grammophon, NBO služi kao platforma za prevazilaženje nacionalizma, ksenofobije, homofobije, rasizma i drugih vrsta predrasuda.