Novi Sad: Autonomni festival žena u knjižari Bulevar Books

Pod sloganom “Ima nas”,  Autonomni ženski centar ovog vikenda organizuje Autonomni festival žena u knjižari Bulevar Books (Bulevar Mihajla Pupina 6) u Novom Sadu, kao i online.
 
Tema ovogodišnjeg festivala su feministički kolektivi i kolektivi u kojima preovladavaju žene. O tome će najviše reči biti 17. i 18. septembra u knjižari Bulevar Books, dok će treći dan festivala biti održan online, u formi susreta ženskih kolektiva iz regiona, učesnica festivala i organizatorki.
 
Festival počinje 17. septembra u 18 časova otvaranjem izložbe i recitalom Nepraktične žene. Sledi tribina “Ženski kolektivi nekada i sada. Šta je nama naša borba dala – Antifašistički Front Žena”, da bi kraj prve večeri upotpunila jam sesija u kojoj učestvuju novosadske pesnikinje i muzičarke.
 
Drugog dana Autonomnog ženskog festivala održaće se tri tribine: “Porodica i sva njena lica”, “Feministički i ostali kolektivi u borbi protiv nasilja prema ženama” i “Žensko zdravlje zajedno smo jače”.
 
U sklopu manifestacije je i drag king radionica Zoe Gudović koja će biti održana u prostorijama Francuskog instituta u Novom Sadu, nakon čega sledi performans “House of Zed” od 20.30 u knjižari Bulevar Books. Ostatak večeri rezervisan je za- DJ set, radijske ljude Milicu i Čabu.
 
Tokom trajanja festivala biće otvoren i mini ženski bazar na kom će se predstaviti brendovi Lanart, Mashina, Tiljak handmade, Magnolia, Ivu natural cosmetics, Kaktus sapuni i Betonsky
 
Detaljan program festivala sa satnicama možete pronaći na ovom linku. Za radionicu Zoe Gudović prijavljuje se na mejl: autonomnifestivalzena@gmail.com.
 
Iako 49 odsto svetske popoulacije čine upravo žene, u svakodnevnom životu ne možemo reći da postoji ravnopravnost. I pored brojnih pravnih akata i mehanizama kojima se hednakost garantuje, u raznim sferama života to je samo slovo na papiru. Posebno kada se radi o razlikama u visini plate za muškarce i žene (platni jaz ide u korist muškaraca, čak 16 procenata), ali i rodno senzitivnom jeziku i nasilju nad ženama. Borba za ravnopravnost i protiv nasilja glavni su ciljevi Autonomnog ženskog centra, koji je pokrenuo ovaj festival kao korak više u nameri da se žene umrežavaju, da se unapredi položaj žena u lokalnoj zajednici i unaprede pitanja rodne ravnopravnosti.