Oktobarac na pikniku: Urban hike i Art branč u Muzeju Jugoslavije

U okviru pratećeg programa ovogodišnjeg 58. Oktobarskog salona, u jutarnjim časovima svake druge subote ispred Muzeja Jugoslavije, Kulturni centar Beograda organizuju se šetnje i art branč za ljubitelje umetnosti i aktivnog života. 

Prateći temu ovogodišnjeg Oktobarca – Sanjari, sve zainteresovane za ovu vrstu programa tokom šetnje ove subote, ali i 31. jula i 14. avgusta čekaju priče o snovima arhitekata, umetnika i nekadašnjih političara, a zatim, u hladu borova, uz kafu i sladoled, razmišljanja savremenih mislilaca na temu sanjarenja.

Šetnja, odnosno urban hike počinje u 10 sati ujutru. Učesnici treba da dođu do autobuske stanice u Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića (linije 40 i 41, pravac ka centru). Zainteresovani za ovaj program mogu da se prijave na adresu jovana.radovanovic@kcb.rs. Broj hikera je ograničen na 30.

Tokom hajka okupljeni će se upoznati sa širom okolinom Muzeja Jugoslavije: Stadionom JNA, vojnim soliterima i kompleksom bivšeg memorijalnog centra, kao i sa arhitekturom i urbanističkim zahvatima koji su formirali ovu celinu na obodu Dedinja. A gde je urbanizam, tu su i politika i ideologija. Pričaće se o arhitekti Mihailu Miki Jankoviću, autoru ovih i mnogih drugih značajnih objekata u Beogradu.

“Drugi deo hajka posvećen je umetnosti u javnom prostoru, njenom značaju i promenama koje su se u ovoj oblasti dogodile kroz vreme. U parku ispred Muzeja sanjarićemo uz radove umetnika koji su učesnici 58. Oktobarskog salona. Ulaskom u baštu Muzeja, uz skulpture iz muzejske kolekcije, ponovo ćemo ući u neko drugo vreme, ali u savremenoj interpretaciji”, navode organizatori. A o svemu tome, ove subote govoriće istoričarke umetnosti Ivana Zatežić, Gordana Dobrić i Milena Jokanović.

Nakon šetnje, koja se završava u podne ispred Muzeja Jugoslavije sledi Art branč koji će voditi pisac Danilo Lučić.

Art branč će se održati u prostoru rada Po snu Pjera Uiga. Reč je o formatu razgovora u kojem pozvani gost/gošća iz oblasti filozofije, književnosti, sociologije, arhitekture, dizajna, medicine… u 15 do 20 minuta izlaže svoja razmišljanja i razgovara sa publikom. Ovom prilikom tema će biti sanjarenje.

“Većina ljudi doživljava potpuno prirodnim da snove zapisuje ili prepričava u sadašnjem vremenu. Međutim, kada se taj način pripovedanja, sa svojom specifičnom emocijom i atmosferom, upotrebi u književnim delima, dobija se jedna stilistički nova upotreba sadašnjeg vremena, koju možemo nazvati ‘snevački prezent’. Ovaj začudni i oneobičavajući stil ilustrovaćemo na primerima stvaralaštva Semjuela Beketa, Agote Krištof, Gorana Korunovića, Senke Marić i Darka Šeparovića”, rekao je Lučić povodom svog predavanja.