Opera “Aida” pod vedrim nebom u Novom Sadu

Izvedbom Verdijeve opere “Aida”, 15. septembra pod sloganom “Operu čine ljudi” počinje nova, 161. sezona Opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

Predstava će biti izvedena od 19 i 30 časova pod vedrim nebom, među zidinama Petrovaradinske tvrđave, sa više od 350 učesnika na sceni – muzičara u orkestru, članova hora, domaćih i međunarodnih solista, baletskih igrača i velikog broja statista za poznatu scenu marša vojnika.

“Aida je priča o strasti koja ključa pod nebom Egipta. To je priča o sukobu dva carstva, o sukobu dve religije, o sukobu dva mentaliteta, ali pre svega o sukobu dve zaljubljene žene. Obe su princeze, ali istovremeno i dve robinje – robinje ljubavi i strasti. Centralna tačka sukoba je mladi harizmatični vojskovođa, vešt strateg, pobednik na bojnom polju, majstor u umetnosti ratovanja, ali nevešt u dvorskim spletkama. U pitanju su veliki ulozi – kako da mali pion postane laufer, a onda od laufera kralj. U igri ljubavi i rata, njegovi stepenici su dve princeze iz dva zaraćena carstva”, objašnjava reditelj predstave Aleksandar Nikolić.

Operom će dirigovati gost iz Italije Andrea Solinas, a koreografiju će uraditi Aleksandar Ilić.

Foto: V. Veličković

Opera se igra u godini tri velika jubileja – 160 godina Srpskog narodnog pozorišta, 120 godina od smrti velikog kompozitora i 150 godina od praizvedbe “Aide” u Egiptu.

“Biće to opersko iskustvo nalik onome u Verdijevo vreme, kada su se kalendari podešavali spram velikih premijera. Najstariji nacionalni teatar, u tako teškim okolnostima, otvara još jednu sezonu. Već je to izazov”, objašnjava direktor Opere Srpskog narodnog pozorišta, Aleksandar Stankov, na čijoj je sceni poslednja premijera ovog velikog operskog dela bila je daleke 1982. godine.

Aida na aerodromu i Fejsbuku

U skladu da sloganom, kako bi pozvali ljude na spektakl, a i sa željom da se pokaže da kultura može biti dostupna svima, promocija opere odvila se i na nesvakidašnjem mestu – na beogradskom aerodromu Nikola Tesla u  Beogradu. Početkom septembra su se tako, među putnicima iz Egipta, tražili glavni likovi iz opere – Aida, Amneris i Radames. Više od 40 članova hora pod dirigentskom palicom Vesne Kesić Krsmanović po otvaranju vrata terminala pojavilo se sa natpisima “Aida”, “Čekam ljubav iz Egipta” i “Radames”.

Aida se zaista pojavila – ali ne ona iz opere (naravno), već jedna mlada Beograđanka koja se tu našla spletom srećnih okolnosti.

Srpsko narodno pozorište otišlo je i korak dalje s promocijom, pa je “posvađalo” članove jedne grupe na Fejsbuku.

Najpre su napravili profile Aidi, Amneris i Radamesu, a zatim ih dodale u grupu Novosađanke i kako kaže Ivana Miloradov, saradnica Opere SNP-a ovaj ljubavni trougao iznele pred sud javnosti i izazvale buru komentara, podrške i osude.

“Javile su se i naše sugrađanke koje su brzo shvatile o čemu se radi, pa smo na kraju svim Novosađankama zahvalili na pomoći i savetima i pozvali ih da rasplet ove čuvene ljubavne priče pogledaju zajedno sa nama na Tvrđavi, 15. septembra”.

Karte za premijerno izvođenje “Aide” moguće je kupiti na biletarnici Srpskog narodnog pozorišta ili onlajn servisu.

 

Predstava će, iako na otvorenom, biti izvedena u skladu sa svim kovid preporukama Kriznog štaba, a karte će se uskoro naći u prodaji na blagajni pozorišta i online servisima.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Pročitajte još

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *