Otvorena dva konkursa za filmske entuzijaste u susret festivalu “Najkraći dan”

Filmski entuzijasti, spremite svoje kamere. U susret filmskom festivalu kratkometražnog filma “Najkraći dan”, koji se tradicionalno već sedam godina zaredom održava 21. decembra, na Svetski dan kratkog filma, otvorena su dva konkursa za sve zainteresovane studente i mlade profesionalce. Ovogodišnje izdanje festivala održaće se pod sloganom “Upadni u poslednji kadar” u periodu od 18. do 21. decembra i to uživo, poštujući sve epidemiološke mere.

Najpre, otvoren je konkurs za trodnevni mentorski program “From scratch to pitch”, koji se realizuje u saradnji sa Evropskom filmskom akademijom. Program će se održati u Jugoslovenskoj kinoteci, a radionicu će voditi rumunski reditelj i scenarista, dobitnik nagrade za najbolji kratki film na European Film Awards 2019. godine, Bogdan Muresanu.

Radionice će se sprovoditi kroz grupni i pojedinačni rad sa mentorom i polaznici će imati priliku da razvijaju i oblikuju svoje ideje za kratkometražne filmove, a sa finalnim ciljem prezentovanja projekta pred relevantnim filmskim autorima iz zemlje. Kroz gledanje kvalitetnih kratkometražnih filmova iz celog sveta i priču o najboljim načinima za oblikovanje filmskih projekata, polaznici će moći da čuju i primene odgovarajuća kreativna i produkciona rešenja na svoje filmske ideje. Pored ovoga, mentorski program ima za cilj povezivanje mladih profesionalaca i amatera koji se bave filmskom umetnošu, kao i sklapanje novih saradnji i upoznavanje potencijalnih saradnika na budućim filmskim projektima.

Prijave za program su otvorene do 1. novembra u 23:59, a možete se prijaviti ovde.

Pored mentorskog programa, za sve studente, kao i amatere u oblasti filma iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Rumunije, Crne Gore, Severne Makedonije, Albanije, Slovenije, Grčke, Slovačke, Češke i Mađarske u toku je i konkurs za prijavu filmova koji će biti prikazani na festivalu u okviru studentske i amaterske selekcije.

Studentska i amaterska selekcija festivala su takmičarskog karaktera, te će najbolji filmovi iz obe poneti nagradu stručnog žirija.

Konkurs je otvoren do 15. novembra, a sve dodatne informacije o njegovim propozicijama možete pronaći ovde.