Panel diskusija “Pripazi na ton – doprinos medija prevenciji suicida” povodom Svetskog dana prevencije suicida

Povodom Svetskog dana prevencije suicida u Novom Sadu će 10. septembra u 12 časova u Omladinskom centru – OPENS  (Bulevar despota Stefana 5) biti održana panel diskusija “Pripazi na ton – doprinos medija prevenciji suicida”.

Samoubistvo je drugi najčešći uzrok smrti mladih uzrasta između 15 i 29 godina, odmah iza saobraćajnih nesreća. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) procenjuje da svake godine samoubistvo izvrši više od 700 000 ljudi.

U Srbiji u proseku na godišnjem nivou 1.500 ljudi sebi oduzme život, što ovu zemlju smešta na 13. mesto u Evropi po broju samoubistava.

Samoubistva, posebno samoubistva mladih postali su tema izveštavanja u rubrici NAJNOVIJA VEST uz koju uvek ide senzacionalistički naslov, objavljivanje video-klipova i slika, oproštajnih pisama, do detalja opisan način izvršenja samoubistva, potpuno narušanje privatnosti, pa neretko i praćenje priče iz minuta u minut.  

Uticaj medija i načina izveštavanja na osobe sa sucidalnim mislima je neosporan. Senzacionalističko izveštavanje bez poštovanja etike i klikovi, lajkovi i komentari na te naslove imaju samo štetan uticaj na osobe sa siucidalnim mislima i njihove porodice. 

Na panel diskusiji “Pripazi na ton – doprinos medija prevenciji suicida” biće reči o tome zašto je izveštavanje o suicidu postalo senzacija i kako mediji mogu da daju doprinos prevenciji suicida. Diskusija je namenjena novinarima, studentima novinarstva, psihologije i sociologije, kao i njihovim profesorima, aktivistima i  profesionalcima iz domena mentalnog zdravlja.  

Za učešće na diskusiji možete se prijaviti popunjavanjem upitnika

Panel diskusija organizuje se u okviru kampanje “Pripazi na klik! Pripazi na ton!” koju  realizuju OPENS, Centar SRCE, “Za Tebe #VAŽNOJE” i Institut za javno zdravlje Vojvodine, i uz podršku Grada Novog Sada. Glavni cilj kampanje podizanja svesti o suicidu, ali posebno o posledicama senzacionalističkog i neetičkog izveštavanja o suicidu.  

U okviru kampanje, pored panel diskusije, biće organizovane obuke za studente medicine, žurnalistike, psihologije i sociologije, profesionalce koji rade sa mladima, ali  i radni sastanak sa urednicima na kom će se razgovarati pozitivnoj ulozi medija u prevenciji suicida i većem zajedničkom radu na edukovanju javnosti, posebno mladih.  

Korisni telefoni i mejlovi:

Nacionalna SOS linija za prevenciju samoubistava – 011/7777-000

Centar SRCE – 0800/300-303, vanja@centarsrce.org ili čet preko sajta centarsrce.org