Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima: Otvoren poziv za radionicu “Neće proći”

Danas, 30. jula, obeležava se Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima. Ovaj dan je ustanovljen Rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u cilju podizanja svesti o ovom problemu u generalnoj javnosti. Kako bi doprineli podizanju svesti mladih o trgovini ljudima, ali i unapredili njihovo znanje za prepoznavanje rizičnih situacija i načinima na koje mogu da se zaštite, Festival ekološkog pozorišta (FEP) za decu i mlade, Udruženje Sloboda nema cenu i Kino klub Novi Sad organizuju trodnevnu radionicu o trgovini ljudima u okviru 27. FEP-a, od 19. do 22. avgusta u Bačkoj Palanci.

Mladi će kroz radionicu imati priliku da steknu nova znanja o trgovini ljudima, ali i o tome kako napraviti uspešnu kampanju. Učesnici/ce će imati priliku i da zajedno sa predavačima osmisle, započnu i učestvuju u onlajn kampanju “Neće proći” koja će imati za cilj podizanje svesti i informisanosti mladih o trgovini ljudima. Poziv za radionicu je otvoren za mlade iz cele Srbije koji imaju između 16 i 25 godina, a prijave su moguće do 6. avgusta.

Kada govorimo o trgovini ljudima, govorimo o najgrubljem kršenju ljudskih prava i problemu koji pogađa sva društva. Praksa je pokazala da među žrtvama trgovine ljudima, u svetu i kod nas, značajnu grupu čini mlađa populacija, što ih čini i izuzetno rizičnom grupom, i zbog toga je rad sa njima od posebne važnosti.

Procenjuje se da u svetu skoro dva i po miliona ljudi postanu žrtve trgovine ljudima i da broj stalno raste, dok se sa druge strane u Srbiji se poslednjih godina beleži rekordano nizak broj registrovanih žrtava. U prvih šest meseci ove godine, zvanično je identifikovano 26 žrtava trgovine ljudima, od kojih je 15 žrtava seksualne eksploatacije, najčešće dece.

Zbog toga je i potrebno veće uključivanje mladih u kampanje koje se tiču prevencije, te prisutnost ove teme među vršnjacima kroz različite kanale komunikacije, zaključeno je na Nacionalnom kongresu o trgovini ljudima “Ne u mojoj smeni”. Projekat “Ne u mojoj smeni” realizuje se u okviru aktivnosti jačanja kapaciteta i sposobnosti lokalnih organizacija civilnog društva za sprečavanje i borbu protiv trgovine ljudima, koje sprovodi NVO ASTRA u sklopu projekta “Unapređenje prostora i mogućnosti za borbu protiv trgovine ljudima”, podržanog od strane Evropske unije.

Više informacija o radionici “Neće proći” i projektu “Ne u mojoj smeni” pronađite na www.fep.org.rs i na “Neće proći” društvenim mrežama Facebook i Instagram.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Pročitajte još

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *