Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Vodič za digitalnu bezbednost – korak ka zdravijem online prostoru

Stručnjaci su nas upozoravali. Mnogi nisu verovali. A onda se desi vest koja nas sve šokira. I pred kojom ostanemo paralisani. Jer, da, mogli smo da učinimo nešto. Najgore je što nismo. 

Ali hajde da se naučimo pameti. Digitalno nasilje je ozbiljan problem. Svaka treća mlada osoba suočila se sa nekim vidom ovog nasilja. A izloženost istom se povećava s uzrastom. Taloženo, ono može imati ozbiljne posledice po osobu koja nasilje proživljava.

Tim povodom ukazujemo vam na ”Vodič za digitalnu bezbednost mladih” koju je kreirala Beogradska otvorena škola. PDF verziju vodiča možete preuzeti OVDE. 

Vodič, osim digitalnog nasilja, dobrim delom pokriva i problem zloupotrebe ličnih podataka na internetu, što, kada je reč o mladima, može biti posledica slobodnog deljenja tih informacija u javnom prostoru.

Iako je Vodič pre svega namenjen mladima, važno je napomenuti da bi jedan ovakav dokument mogao biti od velike koristi i za sve one koji rade sa decom i žele da se informišu na koje načine mogu da doprinesu zaštiti privatnosti i bezbednom korišćenju digitalnih uređaja i interneta.

Žrtva digitalnog nasilja i zloupotrebe podataka može se postati lako. Zbog toga i mi kao redakcija apelujemo da preuzmete ovaj Vodič i informišete se kako bi ovaj digitalni prostor bio bezbedniji za sve.

Institucije kojima se možete obratiti ako ste žrtva internet nasilja:

*Odeljenje za borbu protiv visokotehnološkog kriminala Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije

mejl: childprotection@mup.gov.rs

telefon (centrala): + 381 11 306 2000

*Više javno tužilaštvo u Beogradu, Posebno odeljenje za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, Savska 17a (Palata pravde)

mejl: vtk@beograd.vtk.jt.rs

telefon: + 381 11 3601 272

*Osnovno javno tužilaštvo

Prijava se podnosi na području onog javnog tužilaštva gde se nasilje dogodilo, spisak adresa osnovnih javnih tužilaštava nalazi se ovde

*Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu

pametnoibezbedno.gov.rs

telefon: 19833

“Vodič” je nastao u okviru projekta “Sačuvaj privatnost – odupri se pritisku” koji zajednički sprovode organizacije Beogradska otvorena škola, Partneri Srbija, SHARE fondacija, A11, Da se zna i Atina, uz podršku Evropske unije.