#VremeJe da uvidimo važnost preventivnih pregleda dojki

O karcinomu dojke treba govoriti svakog dana u godini, a ne samo tokom obeležavanja nacionalnih i međunarodnih dana borbe protiv ove bolesti. Zato smo odabrali baš ovaj dan u junu da o tome govorimo, jer će i danas nekoliko desetina žena dobiti dijagnozu raka dojke, ali je mnogo više onih koje, iako bi trebalo, neće poći na preventivni pregled.

Prema podacima Batuta broj obolelih žena je u stalnom porastu već skoro 30 godina, a rak dojke je najčešći oblik raka od kojeg oboljeva (23,3%), ali i umire (17,9%) ženske populacija u Srbiji. Prema poslednjim podacima, 2018. godine više od 4.500 žena je dobilo dijagnozu raka dojke, a umrlo blizu 1.700.

Ali nije svaki karcinom dojke isti, pa sam tim ni terapija, što daje veliku šansu za izlečenje ove bolesti u ranom stadijumu.

Kako biste preduhitrili bolest i obezbedili sebi bolju poziciju u borbi protiv raka dojke, potrebno je da izdvojite samo 10 minuta jednom mesečno. Toliko traje jedan samopregled dojke. Lekari savetuju da je najbolje obaviti ga 7. dan od početka ciklusa. Posle 30. rođendana neophodno je da krenete sa redovnim pregledima kod lekara. Za početak, to su godišnji pregled ultrazvukom, a nakon 40. rođendana i mamografija.

Vreme je svakako na našoj strani dokle god redovno idemo na preglede, jer čak i u slučaju dijagnoze raka, rani stadijumi se uspešno leče. U borbi protiv raka dojke ključnu ulogu igra vreme. Srbija ima iskusne lekare koji su spremni da se bore za naše živote, ali je potrebno da i mi uradimo svoj deo posla.