Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Mojih 5 načina za trenutno opuštanje

Negde krajem jula, u jednom od postova na blogu, osvrnula sam se na životni balans, njegovu važnost i moje načine za postizanje istog. Mnogo vas se tada pronašlo u tom tekstu, bilo inspirisano i voljno da sa mnom podeli svoja iskustva i stavove na tu temu. Sa tim ciljem javljali ste mi se u komentarima ali i putem poruka i mejlova, iznoseći mi pregršt saveta i preporuka. Bila je to najlepša moguća nagrada za trud i vreme uloženo u taj post.

Međutim, razmišljajući o pomenutom postu, shvatila sam da sam u njemu isključivo pisala o krupnim životnim spoznajama i promenama koje se odnose na dugoročnije ciljeve i balansiranje na širem planu. Ono što tada nisam spomenula jeste traganje za balansom u svakodnevnim prilikama i situacijama. Kada kažem balans mislim na onaj unutrašnji, koji nas oslobađa stresa i tenzije i štiti od negativne energije. Kao neko ko se godinama borio sa anksioznošću (koja me je naučila mnogim stvarima pa i ovim o kojima ću danas pisati) otkrila sam kako da brzo, efikasno i uz male trikove pronađem taj balans i sebe opustim. Ovaj večerašnji post biće posvećem upravo tim krajnje banalnim, sitnim stavkama, koje na prvi pogled nekima mogu delovati smešno, ali koje su se u mom slučaju pokazale kao izuzetno korisne.

*Meditacija

Da, znam, svaki tekst ove vrste imao je meditaciju kao jedan od ponuđenih načina za prevazići stres i anskioznost. I već je to počelo da vas nervira. I mene je. Dok joj nisam pružila šansu i shvatila da ima toliko razloga za njeno spominjanje. Ona vas natera da se posvetite sebi. Ali onako istinski. I u samo petnaestak minuta regeneriše vam i um i telo. A ne zahteva ništa osim malo tišine i vaše volje. Bez obzira koliko vam delovalo smešno ili čudno da sebe zamislite kako meditirate i ma koliko da ste skeptični prema krajnjm učinku, probajte. Čisto iz radoznalosti. I sigurna sam da ćete promenti mišljenje. Ako ništa drugo prijaće vam da u vremenu opšte i stalne dostupnosti budete u potpunosti diskonektovani, makar na 15 minuta. I biće to već korak bliže unutrašnjem balansu.

*Igranje sa kućnim ljubimcem

Ma koliko da je ovaj korak deo svakodnevnice svih nas koji imamo tu sreću da posedujemo kućnog ljubimca morala sam još jednom da podvučem važnost i lekovitost tog specijalnog odnosa. Čak i u trenucima kada ništa drugo ne deluje i ne utiče pozitivno na moje raspoloženje, par minuta maženja i igranja sa mojim najboljim četvoronožnim prijateljima i najslađim članovima porodice, ima svog efekta. Momentalno. Zato su morali da se nađu na ovoj listi. I zato su kućni ljubimci, posebno psi (neka mi svi mačkoljupci oproste na ovoj subjektivnosti 🙂 ), po meni nešto najbolje što možete da učinite za sebe ili svoju porodicu! Neverovatno je koliko ulepšaju život i koliko je njihova bezuslovna ljubav pomoć pri svakom vidu stresa i neraspoloženja, otud i pronalaženju unutrašnjeg balansa.

*Nega tela odnosno uma

Englezi imaju jedan sjajan izraz koji bi odlično opisao moj treći korak za brže opuštanje. U pitanju je izraz pampering. Podrazumeva uživanje u komforu, pažnji, ušuškanosti i određen vid razmaženosti koji sami sebi dopuštamo. Sve ono što je našem telu, a posebno umu, neophodno u trenucima stresa i tenzije. Ja ću to definisati rečju ”nega” a vi možete prilagoditi sebi bliskom rečniku. U mom slučaju ovaj korak podrazumeava dugo tuširanje ili uživanje u kupki, nakon čega sledi obavezan piling tela i lica. Zatim dugo i pažljivo nanošenje mleka ili putera za telo, maske na lice i ulja na kosu. Stopala tretiram kremom za njihovu negu, a kritične delove tela masiram kremom protiv celulita. Nakon toga na očišćeno lice nanosim serum ili kremu i dugo ga masiram. Nakon sušenja kose sređujem nokte i obrve, čime završavam svoj ritual nege tela koji zapravo ima za cilj da maksimano opusti moj um. Tako kroz uživanje u divnim mirisima korišćenih preparata, masaži i samom procesu sređivanja zapravo relaksiram sebe. Da, ovaj korak iziskuje nešto više vremena ali su rezultati osetni. Pogotovo ukoliko se pomognete nekom lepom, opuštajućom muzikom (preporučujem meni omiljenu Melody Gardot) i mirisom najdraže mirišljave sveće.

*ASMR video zapisi

Stižemo do verovatno najzanimljivijeg momenta ovog posta jer će biti reči o poprilično nerazjašnjenom fenomenu kojem sam i sama podložna (a verovatno i dobar deo vas). Reč je o Autonomous sensory meridian response (otud i skraćenica ASMR) koji je definisan kao perceptualni fenomen koji se manifestuje kao prijatno trnjenje i osećaj žmaraca u predelu leđa, glave i ekstremiteta koji deluju izuzetno relaksirajuće i uspavljujuće. Uprošteno govoreći reč je o prijatnom osećaju koji izaziva neki zvuk ili pak posmatranje neke radnje. Šuškanje papira, na primer. Ili pak posmatranje friziranja. To su takozvani ”ASMR okidači” koji se razlikuju od osobe do osobe. Konkretno, kod mene je to posmatranje sporih pokreta ruku kao prilikom šminkanja ili masaže. Gledajući video zapise sa tom tematikom shvatila sam da na mene deluju opuštajuće. Čitajući komentare drugih gledalaca otkrila sam da mnogo njih oseća isto. Nakon kraćeg istraživanja naišla sam na veliki broj YT video zapisa koji su napravljeni upravo sa svrhom opuštanja a podrazumevaju prikaz najrazličitijih radnji i zvukova: od masaže, preko četkanja kose, zvuka rada određenih kućnih aparata, do onih klipova u kojima se šapuće, šuška papirom, tapka po stvarima. Da, da zvuči čudno, pogotovo ukoliko niste skloni ASMR pojavi, ali svi oni koji znaju o čemu pričam složiće se sa mnom da je reč o izuzetno relaksirajućim video zapisima. Ukoliko ne znate o čemu je tačno reč bacite pogled na jedan od njih i verujem da ćete nakon nekoliko minuta gledanja istog razumeti o čemu pišem.

*Candy Crash momenat

Ok, ovo će svakako zvučiti kao najneozbijniji i najbanalniji predlog za brže i lakše opuštanje, ali moram da ga spomenem, jer u mom slučaju zaista uspeva. Da, u pitanju je igrica Candy Crash Saga, koju imam instaliranu na svom mobilnom telefonu. Nakon popriličnog hejta za sve one koji su me maltretirali (nemam blažu reč) na Facebooku zahtevima za igranje pomenute igrice stvorila sam popriličnu odbojnosi ka istoj. Sve do prošlog leta kada sam je instalirala ne bih li prekratila put do Rovinja, gde smo letovali. I navukla sam se. Po povratku sa mora ostala sam joj verna ali samo onda kada bih pravila pauzu od rada ili kada bih osetila da mi je potrebno da makar nekoliko minuta ne mislim ni na šta, osim na to kako da spojim tri ili više slatkiša iste boje :). Tako je Candy Crash postao moj mali trik u borbi protiv stresa i način za predah u dugim radnim danima. Ali samo na par minuta. Sve duže od toga mi ne prija jer shvatam da gubim dragoceno vreme i ne radim ništa pametno. Zato, dozirano i pametno sa ovim korakom ukoliko i sami počenete da ga primenjujute.

To bi bili najčešći načini za moju malu ali efikasnu borbu protiv stresa a u korist unutrašnjeg balansa. Naravno, na ovoj listi nisam navela najvažniju stavku a to je vreme koje provodim sa porodicom i meni dragim osobama, jer se podrazumeva da su oni moj najjači odbrambeni sistem od svega lošeg u svakodnevnici. Ipak, nekada je neophodno da se pomognemo još kojim sitnim metodama poput ovih koje sam nabrojala. Zato bih jako želela da čujem koje su to vaše metode? Sigurna sam da imate mnoštvo sjajnih predloga i korisnih saveta. Takođe, izuzetno me zanima šta vi mislite o ASMR fenomenu i imate li svoje ”okidače”? Čekam utiske i beležim predloge. Do idućeg javljanja… Vaša B.

 

* Ovaj tekst je deo akcije Coca-Cola Bloggers Network Adria.

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Email

Pročitajte još

15 Responses

  1. Bas volim ovakve postove. Hvala ti sto delis s nama ovakve savete. Nisam cula za ASMR ali moram pogledati jer mi deluje jako zanimljivo. Candy Crash se podrazumeva.
    Tvoj blog je definitivno moj omiljeni! 🙂
    Da li bi mi mogla preporuciti neku inspirativnu plejlistu za ovu jesen koja nam dolazi?
    Veliki pozdrav 🙂

    1. Draga Julijana,
      nema na čemu, moje je zadovoljstvo! Pogledaj koji ASMR video, sigurna sam da ćeš shvatiti o čemu je reč 😉
      Izuzetno mi je drago da ti se dopadaju ovakvi postovi! I meni su dragi i laki za pisanje! 🙂
      Što se tiče muzike ja volim toliko toga, ali ako baš pričamo playlistama mislim da YT kanal The Sound You Need ima zaista sjajnu ponudu. Evo linka do kanala: https://www.youtube.com/user/thesoundyouneed1. Sigurna sam da ćeš naći već nešto po svom ukusu. 🙂
      Naaajlepši pozdrav!!!
      Brana

  2. Znaci meditacija….mogla bih da pokusam, iako sam bas u fazonu “Ma daj, kako to moze da me opusti, vise se cu se iznervirati.” Al ajde da joj dam sansu….ne sad, mozda jednom. 😉
    Hjooj, farm Heroes Saga je moja igrica, samo sto se ja takmicim sa deckom ko ce vise da predje. Znam, ludi smo. Al to nas ponekad zabavlja i opusta. 😀 Sto se tice “okidaca” definitivno zvuk fena za kosu ili usisivaca, cim cujem, tacno osetim kako se iskljucujem, a kapci mi krecu na dole 😀
    I dodala bih jos nesto, ne znam dal spada u “trenutno opustanje”, mozda i ne, jer ipak traje malo duze, ali spomenucu svakako, a to je vezbanje, u mom slucaju, aeromix ili boks. Budem kao nova posle dobrog treninga. 🙂

    Odlican post. 🙂 Moze jos ovakvih tekstova, uvek dobijem novu ideju. Hvala. 🙂

    1. Draga Sanja,
      najpre hvala na lepim rečima! Potrudiću se da bude što više ovakvih postova! 🙂
      Elem, meditaciju probaj OBAVEZNO! Nađi neku laganu, tihu muziku (na YT imaš pregršt listi muzike baš za meditaciju) isključi telefone, zatvori prozore da bi tišina bila potpuna i uživaj. Videćeš koliko će ti prijati!
      Što se tiče tvog ”okidača” imaš video zapise duge po 8 sati u kojima se čuje samo fen 😀
      I da, aspolutno si u pravu za vežbanje. Na mene je tako svojevremeno uticalo trčanje.
      Veeeliki pozdrav šaljem!!!
      B.

  3. Znam da ovo nema nikakve veze s postom, dapače nevjerojatno je oprečno, ali ja bi neizmjerno volila čitat tvoje mišljenje o “važnim” temama. Mislim da bi ti bila vrhunskim istraživačkim novinarom, ili političkim. Vidim da ne ideš u tom pravcu, ali znam da te zanima. Sjećam s postova di bi se na stolu vidila “Politika”. Nije mi ovo usputna misao, odavno te pratim, tj. od samog početka. Trezveno, realno i analitički razmišljaš, hrabra si i mislim da bi ti imala što za reči. Eto toliko od mene na postu kako se opustiti.
    P.S. Prije nekoliko godina sam ti na blogu napisala da si profesionalni bloger, a ti si do danas otišla miljama naprid, tako da ja uopće vise ne znam sročiti dovoljno dobar komentar za tebe
    Pozdrav

    1. Draga Majo,
      najpre, veliko, najveće hvala na ovakvim rečima i zaključcima! Zaista mi imponuje što tako misliš!
      Da, uvek sam se interesovala za aktuelna politička dešavanja, kako kod nas tako i u svetu. Uživala sam izučavajući političku teoriju na fakultetu i dan danas sa zadovoljstvom čitam i pratim dešavanja u toj sfer. Imam jasne stavove na mnoge teme a bavljenje istraživačkim novinarstvom mi je bio najveći san. Međutim, život me je odveo u potpuno drugom smeru i zahvalna sam mu na tome. Zašto? Jer, ne znam koliko bih uspela da se nosim sa svime što pravo, iskreno i istinsko novinarstvo u Srbiji nosi. Mislim da bih pregorela jako brzo. Izgubila bih živce a možda i nešto više od toga. Sa jedne strane imam to u sebi ali sa druge nemam ni najmanje. Ubila bi me nepravda, teške priče, namučeni ljudi, beskrupuloznost, gramzivost, nemoral. Ja i sada, dok sva dešavanja u ovoj zemlji posmatram iz ugla samo jednog od njenih građana, ne uspevam uvek da se na pravi način nosim sa svime što se u njoj dešava. Zato stvaram svoj mali svet u vidu ovog bloga i pokušavam da kroz njega živim normalno i da se na svoj način borim za promene i stvaranje neke lepše stvarnosti…
      Vi mi u tome pomažete neizmerno i zato hvala na svakom čitanju, svakom javljanju i svoj podršci!!!
      Nejlepši pozdrav!
      Brana

      1. Draga B., da opet ne zaboravim, ja se opuštam bojanjem. Uvijek doma imam neku dječju bojanku (ne za one najmanje, naravno) i bojam. Oduvijek sam to voljela. Vidjela sam nedavno da sada, baš u svrhu opuštanja, postoje i bojanke za odrasle. Nisam je još nabavila, al mi je u planu. I puhanje onih balona od sapunice, u torbi uvijek imam jednu bočicu. Znam da su to dječje stvari, al puno su me veselile dok sam bila dijete pa vjerojatno zbog toga i sada bude tu neku radost u meni.
        A što se tiče pisanja o političko-ekonomskim i inim zbivanjima potpuno te razumijem. Sebe nekad dovedem u situaciju da se na neko vrijeme potpuno isključim. Čitam knjige koje volim, blogove koje volim a ostale stvari uopće ne pratim, jer me sve te laži i nepravde, zakulisne igre previše i pogode i iživciraju pa izgorim.
        Zato i volim ove virtualne svjetove vas kreativnih pojedinaca koji čine svijet ljepšim mjestom.
        Pozdrav

        1. Draga Majo,
          da, slikanje ili samo bojenje zaista neverovatno opušta! Bravo za prelog!!! 🙂
          I balončići od sapunice mi zvuče kao izvrstan način za opustiti se. I apsolutno nema veze što su po sredi stvari namenjene za decu. Ja čvrsto verujem da dok gajimo to dete u sebi bićemo i osećaćemo se mnogo bolje! 🙂
          Veeeeliki pozdrav i hvala na lepim rečima!!! 😉
          B.

  4. Relativno skoro sa terminom ASMR upoznao me specijalista fizijatrije, izuzetan ljekar/covjek, iako sam spoznala “ovu car” odavno, nisam znala tacno kako bih je nazvala. Sam fenomen na mene utice pozitivno, i najbolje djeluje kada pocnemo osjecati (kada se sum cuje neplanirano/spontano) blagi bol/nelagodu u zeludcu, e, tada ja najbojlje prekinuti “to nesto”. Svako od nas ima svoje ventile kroz koje kanalise sres, razne nacine manje-vise slicne, uglavnom banalne stvari kako si i sama pomenula. E, sad, procitah da si pomenula borbu sa anksioznoscu, takodje bolove u ledjima, slabu kicmu… Odgovorno tvrdim (jedna sam od onih koji imaju operisanu diskus herniju) da ce svaka nelagoda i stres nestati kada prodju bolovi, organizam ce sam znati kako i kada treba da uspostavi balans, za tako nesto treba imati zdravu kicmu koja ce moci pravilno da prenese informaciju iz mozga ka drugim organima i dijelovima tijela. Preporucujem savjete i konsultacije kod neurologa, fizijatra, kiroprakticara, rucnu masazu, kinezi terapiju (adekvatne vjezbe za jacanje misica)… Ja sam uspjela, tako da mi je ostao samo pozitivan stres koji najcesce rjesavam odmorom uz neku dobru audio knjigu koju volim slusati na uho, neprocjenjivo! Srdacan pozdrav iz Bijeljine! P.S. Free Lines momenat je bolji od momenta Candy Crash 🙂

    1. Draga Milena,
      neizmerno hvala na ovako detaljnom komentaru i preporukama! 🙂

      Kod mene ipak nije po sredi jedan problem već dva. Zapravo bila su dva, sada me samo kičma muči. Sa anksioznošću sam se uspešno izborila pre tri godine i planiram da i na tu temu napišem jedan poduži post jer imam šta reči s obzirom na to da me je mučila od trinaeste godine. Dakle punih 10 godina i koja preko.

      Elem, kičma mi je načeta dugim sedenjem: najpre škola, pa fakultet a sada posao, zbog kojeg sedim i po 12 sati dnevno. Konkretno poslednji problem posledica je moje nemarnosti i nešto jačih treninga joge kojima nisam smela da se okrećem dok ne proverim kičmu, ali sada je kasno. Oporavljam se i bolje je, međutim fizikalna mi je primat. I to isključivo jačanje mišića leđa. Inače, genetika je kod mene odigrala važnu ulogu jer mi i mama i tata imaju problema sa kičmom. No, ne pravim veliku dramu oko svega. Idem dalje i pokušavam da sprečim nove probleme. 🙂

      I da, da audio knjige su oooodlična stvar! Bravo za predlog! 🙂
      Veeeeliki pozdrav za tebe, draga Milena!!!
      B.

      P.S. Za Free Lines nisam čula niti ću da je potražim jer mi jejedna zaraza u vidu igrice dovoljna 😀

  5. Odlican post! I jedva cekam taj o anksioznosti, jako me zanima na koje si sve nacine to pregurala. Elem, moje omiljene metode za opustanje su: tooopla, jako penasta kupka uz relaks muziku sa yt, (kineska) medicinska masaza i igrica toy blast 🙂

  6. Jao, koliko je ovo s ASMR genijalno – sad znam da nisam luda što obožavam kad mi frizeri peru kosu, i uopšte da me neko čačka po kosi! 😀 Onda možeš da zamisliš i koliko mi je prijao ovaj video što si okačila 😀
    Meditaciju stvarno ne mogu da zamislim da radim, mislim da bih umrla od smeha, ali s druge strane, joga mi neverovatno prija. Posle nje osećam se kao preporođena. A moram i trčanju da se vratm – proteklog vikenda bila sam u Londonu i toliko njegovih stanovnika trči u svim vremenskim uslovima da me bilo malo sramota što sam privremeno odustala od tog vida rekreacije, a ne šiba me ni vetar ni pljuskovi kao njih. Evo, od ponedeljka :)))
    Hvala svakako na svim predlozima i odoh da pustim Melody 🙂

    Tihana // Wandering Polka Dot

  7. Ne mogu da ti opisem koliko mi se svidjaa tvoj stil pisanja, znaci preprepresavrsena si blogerka i svaki tvoj post zeljno iscekujem i radujem se citajuci ih. Mnogi mi kazu da tvoj blog nije za mene jer sam ja “klinka od 12 godina”, ali me je briga za druge, ja ebe prosto obozavam. Ne znas koliko je lep osecaj kada se ugledas na uspesnu osobu sa predivnim blogom. Najbolja si na svetu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *