Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Šta čitati tokom jeseni – putovanje kroz špansku književnost

Sećate se posta u kojem je Dunja Pešut, stalna saradnica Brana’s Divine Worlda, opisala svoje iskustvo sa programom ”Podeli svoje znanje”? Tada nam je detaljno objasnila kako joj je ovaj program pomogao da pronađe sebe u profesionalnom smislu, ali i kako se u sledećem ciklusu istog programa našla na drugoj strani, u ulozi mentora. Program ju je tad spojio sa Marinom Micić, studentkinjom španskog jezika. Marina je postala Dunjina mentorina. Zajedno su postavile više ciljeva, a jedan od njih je bio i objava Marininog teksta upravo na stranicama bloga Brana’s Divine World. U dogovoru sa Dunjom i Marinom, odlučeno je da to bude tekst o Marininim omiljenim naslovima španske književnosti. Tako smo došli do večerašnjeg posta i predloga šta čitati tokom jeseni. Sve tri se nadamo da ćete uživati u ovim nešto specifičnijim književnim predlozima te da ćete dobiti inspiraciju kako da obogatite svoju jesen. Uživajte… I hvatajte beleške. 😉

———————————–

Na studijama španskog jezika, književnosti i kulture iz godine u godinu čitali smo dela iz različitih epoha, najraznovrsnija u žanrovskom i stilskom smislu. Ovom prilikom vam predstavljam neka od mojih omiljenih koje možete naći u prevodu na srpski, a čiji autori su malo ili gotovo uopšte nisu poznati na našim prostorima. Dakle, nećemo govoriti o Servantesu, Borhesu, Lorki, ali sigurno se nećete razočarati, jer osim interesantnog sadržaja koji ponuđeni naslovi nude, slede zanimljivosti koje vas sigurno neće ostaviti ravnodušnim.

”Knez Lukanor” Don Huan Manuel 

Prva knjiga kojom započinjemo naše putovanje kroz špansku književnost potiče iz 14. veka i odličan je izbor za sve ljubitelje srednjovekovnog ambijenta i mudrih misli koje su i danas primenljive. Reč je, naime, o knjizi koja nosi naslov Knez Lukanor, a čiji autor je istorijska ličnost i plemić kraljevske krvi. Njegovo ime je don Huan Manuel i jedna je od najznačajnijih ličnosti španske kulture srednjeg veka. Glavni protagonista Kneza Lukanora je istoimeni vladar koji u svakoj od kratkih priča, od kojih se ovo delo sastoji, traži od svog savetnika Patronija da mu  svojim mudrim savetom pomogne da reši neki problem. Patronio to i čini tako što mu priča neku poučnu priču. Inovativan za ono vreme, don Huan uvodi jedan neobičan postupak: on sam se pojavljuje na kraju svake priče i zapisuje savet u svoju knjigu, jer mu se učinio vrlo korisnim, a kao sumaciju sastavlja i po nekoliko poučnih stihova. Ovo je jedno ljupko, korisno i bajkovito štivo koje se čita sa uživanjem i lakoćom. Tako da, ako vas zanima pred kakvim se sve nedaćama mogao naći jedan srednjovekovni vladar koji je pre svega čovek, zabrinut zbog problema koje odnosi sa ljudima i svakodnevica nose, kao i kako takve prepreke prevazići na najmudriji način, ovo je prava knjiga za vas.

”Kostumbristički članci” Marijano Hose de Lara 

Za ljubitelje nešto modernijeg stila, konkretno novinskog članka, Kostumbristički članci (šp. costumbres – običaji) nastali početkom 19. veka možda su nešto prijemčiviji izbor. Marijano Hose de Lara bavi se kritikom zaostalog i statičnog španskog društva koje koči promene. Nemilosrdno kritikuje lenjost, tipične likove i navike onog vremena, a sve sa ciljem da se to promeni u nekoj skorijoj budućnosti. Posebno izdvajam članak Dođite ponovo sutra u kojem na jedan humorističan način Lara oslikava problematiku koja je još uvek aktuelna, kako u Španiji tako i kod nas. Ako ste nekada bili isfrustrirani papirologijom i ljudima koji nezainteresovano obavljaju svoj posao, stalno vas vraćajući nazad, jer vam „fali još jedan papir“, definitivno ćete se pronaći u ovom članku. Vrlo mlad Lara je izvršio samoubistvo zbog neprežaljene ljubavi, a mnogi veruju da je u članku Oženiti se brzo i loše zapravo opisao svoj nesrećni i propali brak. Svakako, ako ne zbog interesovanja za razumevanje španskog mentaliteta, onda zbog izuzetnih sličnosti sa našim, ovo delo vredi svakog minuta vašeg vremena.

”Seviljski zavodnik i kameni gost” Tirsa de Molina

Svi smo čuli za Molijerovog Don Žuana, legendarnog srcelomca i beskrupuloznog zavodnika žena, ali da li ste se ikada zapitali odakle potiče ovaj mit? Zanimljivo je da postoje različite teorije, ali činjenica je da se najranija zapisana verzija ove priče vezuje upravo za Zlatno doba španske književnosti i za jednog od najčuvenijih dramaturga tog doba, Tirsa de Molinu. Seviljski zavodnik i kameni gost jedno je od njegovih najboljih dramskih dela u kojem stvara novi tip dramskog junaka, antiheroja, Don Huana. Ovaj legendarni osvajač ženskih srca ne samo da se svojim ponašanjem ruga ženama koje osvoji, obljubi, pa napusti, već ne poštuje ni ljude niti bilo kakve društvene norme. Oglušuje se o upozorenja da će kad-tad morati da plati za svoja zlodela, ismeva čoveka kojeg je ubio i misli da ima još mnogo vremena pred sobom da bi razmišljao o bilo kakvoj savesti ili pokajanju. Ispostavlja se, međutim, da ga pravda sustiže mnogo pre nego što je očekivao. Interesantno je napomenuti da postoji verovanje da je pisac bio nadahnut stvarnim likom iz porodice Tenorio koja je živela u Sevilji nekoliko vekova ranije, kao i to da je ovaj mit postojao i u ranijoj književnosti, u vidu opšte tematske legende, ali da ga je upravo Tirso de Molina konačno uobličio u 17. veku.

”Magla” Migel de Unamun

Ako ste, pak, od onih koji više vole obično neobične priče, Magla, filozofski roman Migela de Unamuna, mogao bi biti pravi izbor za vas. Prijemčiva stilska jednostavnost uokvirena prirodnim tokom i spojem dijaloga i monologa izlaže duboke metafizičke ideje. Glavni junak Augusto je bogati mladić koji se jednog dana iz dosade i čiste razonode zaljubljuje u slučajnu prolaznicu. Prati je i počinje redovno da obilazi njenu kuću i roditelje samo kako bi je video, ali njegova ljubav ostaje neuzvraćena. Ismejan i razočaran odlučuje da počini samoubistvo. Kako bi izrazio sve svoje ideje, nesputan ograničavajućim normama romana 20. veka, kroz jednog od likova iz knjige, Unamuno objašnjava novi književni koncept koji stvara, pod nazivom „nivola“. Pored toga, osim što naraciju i detaljne opise koje obično srećemo u romanima ovde zamenjuju dinamični dijalozi i monolozi, u knjizi se javljaju još neke interesantne inovacije, kao što su monolog jednog psa i razgovor glavnog junaka sa svojim tvorcem, Unamunom lično. Suštinska ideja jeste da je lik u romanu ono što je čovek u životu, a život je neznanje, jer život je magla.

”Indijska princeza” Havijer Moro

I za kraj, jedan savremeni španski pisac sa čijim stvaralaštvom nismo imali prilike da se upoznamo na studijama jer, kako kažu, da bismo znali da li je neko delo zaista dobro i vanvremensko, prvo mora „malo da se slegne“ i „odstoji“ neko vreme. No, meni se ipak čini da su najbolje knjige one u kojima čovek nađe neku korist, bilo da je to pouka, savet, zabava, novo saznanje koje proširuje vidike ili pak samo kratki beg od stvarnosti. Svaka knjiga ima nešto da ponudi, pitanje je samo da li nama, i ako da, da li smo u stanju da to prepoznamo. Kao što se već iz samog naslova da primetiti Indijska princeza je drugačija od prethodnih mojih preporuka jer nije u pitanju isključivo španska tema, već je indijska kultura ta koja preovladava. Moram da priznam da kao neko ko nije baš veliki zaljubljenik u Indiju, ne mogu da poreknem svoje zadovoljstvo zbog susreta sa ovom knjigom. Zahvaljujući njoj sam doživela jedan veličanstveni svet nekadašnje britanske Indije bogatih maharadža i neverovatnu sudbinu mlade igračice flamenka koja se udala za jednog od njih. Interesantno je još pomenuti da je Havijer Moro napisao ovu uzbudljivu knjigu po istinitoj priči, a o koliko velikom projektu je bila reč svedoči i činjenica da je punih dvadeset godina proveo pišući i sakupljajući građu. Osim neverovatnog luksuza u kojem su maharadže uživale, saznaćete i kakav je bio život jedne Evropljanke u stranoj zemlji gde je bela žena bila simbol luksuza i egzotike. A kao posebna poslastica, na kraju knjige vas očekuje dodatak sa originalnim fotografijama i zanimljivostima.

Nadam se da su vam moji predlozi bili interesantni i da sam vas dovoljno zaintrigirala da neku od ovih knjiga pročitate. Napišite nam utiske u komentarima ako već jeste, kao i koje naslove španskih autora biste vi preporučili.
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Email

Pročitajte još

6 Responses

  1. Ponadala sam se da će biti reči o knjizi Hygge, sa naslovne fotografije jer planiram da je kupim već neko vreme.

    1. Nažalost, ne. Nju je samo tim sajta kaboompics.com iskoristio za fotografisanje. 🙂

  2. Hvala na zanimljivim preporukama! Neki od ovih naslova definitivno dodajem na svoju listu.

  3. Hvala na divnim preporukama, čim se završe ispiti počinjem sa čitanjem 🙂 <3
    Žao mi je što zbog ispitnih obaveza, nećemo se moći upoznati na konferenciji u Sarajevu 🙁

  4. Predlozi su zaista divni! Teme mi izgledaju jako interesantno. Posto puno volim sve sto je u vezi sa Spanijom, radujem se citanju. Hvala vam sto se mi prosirili moju listu knjiga koje treba procitati.

  5. Španska princeza
    Crveni sari
    Carstvo to si ti -predivne knjige
    dopada mi se i Hulija Navaro
    hvala na predlozima

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *