Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Pet beogradskih izložbi koje možete posetiti u julu

Beogradske galerije drže svoja vrata širom otvorena ovog jula. Mi vam na jednom mestu pružamo pregled izložbi koje možete posetiti ovog meseca, a neke će biti otvorene i u avgustu.

"Sanjarenje o zajedništvu", Dom omladine Beograda

Izložba “Sanjarenja o zajedništvu” Bojane S. Knežević prati višegodišnje susrete umetnice i časnih sestara i opatica, sa fokusom na katoličke redove školskih sestara i njihovu kompleksnu ulogu u procesu ženske emancipacije. Njene radove možete pogledati do 16. jula u Galeriji Doma omladine Beograda.

"40+1", Galerija Singidunum

Na izložbi “40+1” povodom velikog jubileja Galerije Singidunum Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS) predstavljena su 82 rada umetnika koji su imali samostalne izložbe u ovoj galeriji. Izložba nosi ovaj naziv jer je galerija prošle godine trebalo da proslavi 40 godina postojanja, ali zbog pandemije to nije bilo moguće.

Radove možete pogledati do 24. jula.

Foto: A. Kelic Ferrara

"Ako budeš imao sreće više neće biti snova", Galerija Eugster

Izložba “Ako budeš imao sreće više neće biti snova” Lidije Delić obuhvata serijal od pet diptiha velikog formata. Ona svojim radovima istražuje mesta svakodnevice, predmete koji je nastanjuju i sredinu koja je okružuje.

Izložba je otvorena do kraja jula u Galeriji Eugster.

Foto: Ivan Zupanc, Eugster Belgrade

"To se nije dogodilo", Bioskop Balkan

Izložba sekcije proširenih medije ULUS pod nazivom “To se nije dogodilo” biće otvorena 15. jula u 19 časova u Bioskopu Balkan. U selekciji je izdvojeno oko sedamdeset radova pedeset autora.

Ovom izložbom se obeležava jedan vek od objavljivanja prvog broja časopisa “Zenit” kao međunarodne avangardne revije za umetnost i kulturu, čiji je osnivač i urednik bio Ljubomir Micić.

Na otvaranju će, u okviru programa perfomansa, nastupiti Višnja Janošević, Aleks Zain, Efemerne Konfesije, Joana Kneževići sa sedam performera, Marko Nektan i Nataša Milojević.

Izložba će biti otvorena do 15. avgusta.

Foto: Promo

"Direktna umetnost, iskustvo Ist Vilidža", Galerija B2

Do 21. avgusta možete posetiti i izložbu Vesne Golubović i Zorana Grebenarovića (1952 – 2019), koja se bavi fenomenom Ist Vilidža u periodu od 1980. do 1990. godine u Galeriji B2.

Foto: Bojan Muždeka, 2021.